Puutarhanhoito on monipuolista työtä, joka voi olla ihmisestä riippuen joko vain pakollinen tehtävä kasvien menestyksen kannalta tai todellinen rentoutumiskeino arjen keskellä. Puutarhan hoitoon liittyy kuitenkin usein monia kysymyksiä, sillä eri kasveja hoidetaan eri tavoin. Esimerkiksi marjapensaiden syyslannoitus ja lannoitusasiat yleisestikin ovat monille epäselviä asioita. Moni ei myöskään tiedä millaisia välineitä puutarhan hoitoon voi käyttää. Puutarhanhoito riippuukin paljon siitä millaisia kasveja ja millaisessa ympäristössä kasvattaa. Puutarha voi olla esimerkiksi suuri pihapuutarha vihannes- ja kasvi-istutuksineen tai vaikkapa pieni parvekkeella sijaitseva kukkalajitelma. Välineet ja hoitomenetelmät määräytyvätkin myös puutarhan koon mukaan.
Puutarhanhoito voi kattaa niin koristekasvien, vihannesten, marjojen kuin vaikkapa yrttienkin kasvattamisen. Jokaisella kasvilla on omat tarpeensa, kuten ympäristö, puutarhanhoitovälineet ja auringonvalo. On siis tärkeää hoitaa puutarhaa aina kasvilajikkeiden mukaan.
Sopivat puutarhanhoitovälineet vaihtelevat paljon sen mukaan onko kyseessä pieni vai suuri puutarha ja mitä kasveja siellä kasvatetaan. Esimerkiksi omakotitalon puutarhan hoitovälineisiin kuuluvat usein vähintään harava, kottikärryt ja leikkaustyövälineet. Kerrostalossa voi sen sijaan selvitä jo puutarhahanskoilla, lannoitteella ja pienellä lapiolla.
Tarpeesta riippuen ruohonleikkuun viimeistelyyn voidaan käyttää myös saksia tai trimmeriä. Muitakin kasveja voi joutua leikkaamaan puutarhatöihin tarkoitetuilla oksasaksilla. Kasteluletku ja letkukela ovat myös joskus tarpeen. Puutarhanhoitoon on myös saatavilla esimerkiksi erilaisia kasvatus-, istutus- ja kitkentätyökaluja sekä puhdistustyökaluja. Tyypillisimpiä kotipuutarhurin välineitä ovat etenkin kuokka, lapio ja hanskat.
Kasvien menestyminen hyvin, vaatii etenkin säännöllistä lannoittamista. Lannoittaminen on tärkeintä heti kasvukauden alussa keväällä, mutta kasvista riippuen se voi vaatia lannoittamista tämän jälkeenkin. Lannoittaminen kannattaa tehdä ennen sadetta, jotta se valuu sateen mukana kasvien juurikerroksiin. Kuivalla säällä lannoittaessa kannattaa kastella kasvit heti lannoittamisen jälkeen.
Kasveille ei kuitenkaan käy aina mikä tahansa lannoite, vaan ne pitäisi valita kasvin mukaan. Esimerkiksi vihanneksilla on usein aivan oma lannoitteensa. On myös tärkeää käyttää lannoitetta ohjeen mukaan, jotta siitä olisi hyötyä. Siksi esimerkiksi lomailu ja retkeily kannattaa ajoittaa sellaiseen ajankohtaan, jolloin kasveja ei tarvitse lannoittaa tai jolloin esimerkiksi ystävä voi käydä lannoittamassa ne.
Puutarhanhoito Suomessa vaatii pitkän talven vuoksi aivan omat niksinsä ja kasvinsa. Kaikki kasvit eivät menesty Suomessa. Yleisiä puutarhakasveja Suomessa ovat esimerkiksi monivuotiset perennat, jotka muodostavat usean puutarhan perustan. Sipulikasvit, kuten daaliat, liljat ja hyasintit ovat myös puutarhassa kukoistavia kasveja. Erilaiset kesäkukat ovat myös suosittuja. Kannattaa valita kukat kuitenkin sen mukaan aikooko istuttaa ne varjoon vai aurinkoon. Kauniin puutarhan pariksi kannattaa hyödyntää myös jokainen idea joita sivustomme tarjoaa.
Marjapensaat ovat myös suosittuja niiden ihmisten kohdalla, joilla on oma piha. Mikäpä olisi mukavampaa, kuin poimia terveellisiä marjoja omasta pihasta ruokiin, leivonnaisiin, hilloihin tai vaikkapa pakastimeen. Marjapensaiden hoito on kuitenkin tärkeää. Ne tarvitsevat oikeanlaisen ympäristön, kastelun, leikkauksen ja lannoituksen. Ne on esimerkiksi suojattava ja tuettava, ja marjapensaiden syyslannoitus on tärkeää ja se tehdään heti sadonkorjuun jälkeen.