Moni siivoaa tietämättään kodin aivan väärässä järjestyksessä. Vaikka siivousjärjestyksellä ei sinänsä ole kaikkein suurinta merkitystä, voi väärällä järjestyksellä tehdä kuitenkin hallaa, jolloin parasta mahdollista lopputulosta ei saa aikaiseksi tai itse siivoamiseen menee enemmän aikaa kuin toivoi. Ammattisiivoajat käyttävät työssään usein tietynlaista siivousjärjestystä, ja me neuvomme sinulle, miten oikeanlainen siivousjärjestys kotona onnistuu. Näin sinäkin voi saada säihkyvän kodin astetta helpommin.
Mikä on oikea siivousjärjestys kotona?
Monet aloittavat siivouksen sieltä, missä likaa on eniten, ja mikä pistää parhaiten silmään. Oikeaoppisesti siivoaminen pitäisi kuitenkin aloittaa sieltä, missä on puhtainta ja edetä pikkuhiljaa kohti likaisinta aluetta. Näin likaa ei liikuteltaisi pitkin koko kotia. Päivittäinen siivous helpottaa esimerkiksi viikkosiivouksen tekoa, sillä silloin likaa ei kerry niin paljon kotiin. Jos päivittäin siivoaa omat tiskit, pyyhkii pöytätasot ja pitää perussiisteyttä yllä, ei viikkosiivoukseen mene turhan paljon aikaa.
Oikeaoppisesti tulisi pöytätasot ja kaapit siivota aina ylhäältä alaspäin. Näin likaa ei putoa enää kerran puhdistetulle alueelle, jolloin tietty alue pitäisi siivota uudelleen, mikäli sattuu sinne pudottamaan likaa. Tämä pätee sekä kaappien että hyllyjen siivoamiseen, mutta myös esimerkiksi imurointiin ja pölyjen pyyhkimiseen. Kun pyyhkii ensin pöydät ja sitten vasta imuroi lattian, ei tule tiputtaneeksi pölyä puhtaille lattioille.
Mitä päivittäinen siivous sisältää?
Päivittäinen siivous on monelle varmasti tuttu asia, mutta joskus kiireisen arjen keskellä se unohtuu. Se myös saattaa tuntua turhan raskaalta, mutta oikeasti se ei vaadi meiltä kovin paljoa aikaa. Itselle voi tehdä niin sanotut päivittäiset rutiinit, jolloin siistii kotona ne paikat, jotka helpoiten sotkeutuvat päivittäisessä käytössä. Silloin siivousjärjestys voidaan myös unohtaa siksi aikaa, kunnes tekee taas seuraavaa viikkosiivousta.
Siivousjärjestys pätee siis lähinnä suursiivouksiin eli viikkosiivoukseen ja muihin esimerkiksi kuukausittain tehtäviin suurempiin siivouskertoihin. Asiat, joita päivittäisessä siivouksessa kannattaa tehdä ovat etenkin tiskien tiskaaminen ja asetteleminen paikoilleen, keittiön pöytätasojen ja ruokapöydän siistiminen sekä mahdollisesti myös pyykinpesu, jos pyykkiä tulee paljon kotona.
Mistä siivous aloitetaan?
Kodin niin sanotusti puhtain paikka on yleensä keittiö, sillä siellä käsitellään elintarvikkeita, ja sen siisteydestä huolehditaan päivittäin. Siivous tulisikin aloittaa aina keittiöstä, jotta muun kodin likaa ei siirrettäisi keittiöön. Koska keittiö on yleisesti ottaen kodin sydän, jossa vaihdetaan päivän kuulumiset, seurustellaan ystävien ja vieraiden kanssa, tarkistetaan läpi mobiilikasinot ja joskus jopa tehdään työasioita, voisi luulla, että se olisi kodin likaisin huone. Näin ei kuitenkaan ole.
Yleiset siivousmokat ovat niitä, että siivoaminen aloitetaan ja lopetetaan aivan väärään paikkaan. Keittiössä likaisimmat paikat ovat roskakori ja tiskiallas. Niiden siivoaminen tulisikin jättää keittiössä viimeiseksi. Jos siivoaminen aloitetaan esimerkiksi roskakorista, voi helposti siirtää sieltä tullutta likaa myös muualle keittiöön, mikä ei ole hygieenistä.
Siivousjärjestys – viimeinen siivottava alue kotona
Viimeinen huone, joka kotona tulisi puhdistaa on se kaikkein likaisin, eli kylpyhuone. Siellä puhdistetaan usein kaikkea muuta, kuten itsensä, vaatteet ja jopa siivousvälineet. Myös tavarat, joita puutarhanhoito ja kodin kunnossapito vaativat, kulkevat usein kylpyhuoneen kautta. Kylpyhuoneessa siivous tulisi aloittaa puhtaimmista alueista, eli valokatkaisijoiden, ovien ja peilipintojen puhdistamisesta.
Tämän jälkeen edetään kohti likaisempaa aluetta, eli seuraavaksi puhdistetaan lavuaarin tasot ja pinnat. Kun kaikki kylpyhuoneen pinnat on puhdistettu, on vuorossa kylpyhuoneen lattian moppaaminen. Siivoaminen lopetetaan usein vessanpönttöön, joka on kodin likaisin asia.
Jos imuroit ja moppaat kotona, kannattaa myös pitää mielessä siivousjärjestys. Moppaamista ei kannata missään nimessä aloittaa kylpyhuoneesta, sillä silloin tulee siirtäneeksi likaa kylpyhuoneesta muihin kodin huoneisiin aivan huomaamattaan. Moppaa siis kylpyhuone aina viimeisenä, jotta siellä oleva lika jää sinne, eikä siirry muihin kodin puhtaampiin tiloihin. Pidä myös huolta kodin siivousvälineiden puhtaudesta ja käytä eri siivousliinoja wc-tilojen, keittiön ja kodin muiden huoneiden siivoukseen.