Näin valmistaudut retkeen ja valmistat herkullista retkiruokaa nuotiolla

post thumb
Retkeily
by Kaisa/ on 08 Sep 2021

Näin valmistaudut retkeen ja valmistat herkullista retkiruokaa nuotiolla

Monet kammoavat ajatusta avotulella kokkaamisesta. Siitä huolimatta uskomme, että lähes kuka tahansa pystyy valmistamaan herkullista retkiruokaa nuotiolla. Siihen tarvitaan vain hiukan ennakkosuunnittelua ja pientä valmistautumista. Kokeneet retkeilijät tietävät, että etenkään pitkälle retkelle tai vaellukselle ei voi lähteä ilman valmistautumista. Mitä pidempi retki on luvassa, sitä enemmän suunnittelua se kaipaa. Retkiruokia suunnitellessa täytyy ottaa huomioon, että kokkausolosuhteet voivat olla erittäin alkeelliset.

Retkiruokaa nuotiolla tai pikemminkin retkiherkkuja

Annamme reseptin todelliseen retkeilyklassikkoon, eli näin valmistat tikkupullaa nuotiolla. 3 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl suolaa, 2 rkl sokeria, 2 tl leivinjauhetta, 1/2 tl kardemumma, 1 1/2 dl maitoa, 10 kpl puutikkuja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon maito. Leivo taikinasta sormenpaksuisia pötköjä. Kierrä taikinapötkö puutikun ympärille. Paista pulla etäällä liekeistä, ettei taikina pala. Paistoaika on noin 15 minuuttia. Taikina kannattaa tehdä kotona.

Tikkupullien tekoon valmistautuessa kannattaa ottaa huomioon retken pituus. Jos kyseessä on pidempi vaellus niin esimerkiksi jauhojen ja maidon mukana kantaminen voi olla kuormittavaa. Ylimääräisiä nesteitä kannattaa välttää, mutta maidon voi korvata maitojauheella. Retkeilijällä on kuitenkin aina mukana vettä tai sitä pitää olla jossain saatavilla. Maitojauhe muuttuu maidoksi käden käänteessä, kun se sekoitetaan veteen.

Tikkupullaa nuotiolla vai jotain muuta

Pitkillä vaelluksilla joudutaan todennäköisesti valmistamaan useita kertoja retkiruokaa nuotiolla. Tämän vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että ruoka on maittavaa ja ravitsevaa. Retkeilijä tarvitsee polttoainetta jaksaakseen liikkua. Toisaalta, jos yöt ovat kylmiä niin keho tarvitsee energiaa lämpimänä pysymiseen. Yksipuolista ravintoa tuskin kukaan jaksaa syödä ja tarvikkeiden tulee olla kevyitä, jotta niitä jaksaa kantaa. Yleensä retkiruoka valmistetaankin kuivatuista tarvikkeista.

Retkeä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon vuodenaika ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Luonnossa liikkuessa voi käyttää sen hetken antimia. Kesällä voi kerätä esimerkiksi marjoja, yrttejä ja syksyllä sieniä. Niistä saa valmistettua maittavaa ja tuoretta retkiruokaa nuotiolla. Se vaatii kuitenkin kasvilajien tunnistamista ja etenkään sieniä ei kannata käyttää ruoanlaittoon, ellei ole täysin varma niistä.

Kaipaatko vastapainoa retkeilylle?

Rauhoittavaan ja rentouttavaan retkeilyelämään vastapainoa tarjoaa Comeon, jonka monipuolisesta valikoimasta löytyy kasinopelejä jokaiseen makuun. Tarjolla on perinteisiä kasinopelejä laidasta laitaan, livekasinoa sekä vedonlyöntiä. Rekisteröityminen on helppoa ja nopeaa. Vaihtoehtona rekisteröitymiselle on pikapelaaminen, eli pelaaja voi tunnistautua palveluun pankkitunnuksillaan. Kasino kannattaa vastuullista pelaamista ja kasinon henkilökunta on koulutettu ohjaamaan pelaaja oikean avun piiriin, jos siihen on tarvetta.

Klassinen nuotioherkku on paahdetut vaahtokarkit, jonka moni varmasti muistaa lapsuudestaan. Se toimii edelleen ja on hyvin yksinkertainen toteuttaa. Vaahtokarkit kulkevat myös kätevästi retkeilijän tavaroissa, koska ne vaativat hyvin pienen tilan ja ovat kevyitä. Vaahtokarkit toimivat herkullisena jälkiruokana tai hauskana retrohetkenä päivän lopuksi nuotion äärellä.

Retkiruokaa nuotiolla, mutta kuinka maustetaan

He, joiden harrastus retkeily on osaavat valmistautua reissuihinsa etukäteen. Esimerkiksi mausteiden pakkaaminen on oma taidonlajinsa. Ruoat pitää suunnitella etukäteen, jotta tiedetään, mitä mausteita tarvitaan mukaan. Mitään ylimääräistä ei haluta pakata, koska joku joutuisi ne kantamaan. Osa retkeilijöistä valmistautuu etukäteen keräämällä ja kuivattamalla yrttejä, marjoja ja sieniä. Näin ne eivät vie rinkassa tilaa ja ovat kevyitä kantaa mukana.

Kuivattuja marjoja ja sieniä sekä kuivattua lihaa voidaan käyttää lähes samalla lailla kuin tuoreita tuotteita. Ne liotetaan vedessä ennen käyttöä ja lisätään ruokaan. Tuotteiden kuivaaminen vaatii ennakkovalmistautumista sekä suunnittelua, mutta se helpottaa vaeltajan elämää.

Olipa sitten kokenut tai kokematon retkeilijä niin valmistautuminen on kaiken a ja o. Jos halutaan valmistaa maukasta retkiruokaa nuotiolla, täytyy tietää mitä tekee. Se ei kuitenkaan ole vaikeaa. Suunnittelet etukäteen, mitä teet ja varmistat, että se on toteutettavissa retkiolosuhteissa. Pakkaat tarvikkeet mukaan ja suunnittelet samalla tavalla kaikki retken ruokailut. Ensimmäisen kerran jälkeen olet jo monta kokemusta viisaampi.