Mistä aloittaa siivous

post thumb
Siivousjärjestys
by Kaisa/ on 29 Jun 2022

Mistä aloittaa siivous

Kuulostaako tutulta, että asunto on kuin pyörremyrskyn jäljiltä ja vielä sen lisäksi joka paikassa on pölyä ja likaista? Mistä aloittaa siivous? Mitä pitää tehdä ensimmäisenä? Ensinnäkin, pitää olla armollinen itselleen ja tässä tilanteessa antaa aikaa. On jo kenties melkoinen urakka raivata kaikki tavarat paikoilleen ja vasta sen jälkeen aloittaa imurointi sekä pintojen puhdistaminen pölystä ja liasta. Onko yksinkertaisinta tehdä jonkinlainen suunnitelma, josta aloittaa etenemisen?

Mistä aloittaa siivous ja mihin laittaa kaikki tavarat

Tavaraa kertyy nopeammin kuin osaa edes ajatella. Siivouksen aloittaminen on aina helpompaa, jos tavarapaljoutta ei ole. Yksinkertaisinta on aloittaa siitä, että laittaa laatikoihin sellaiset tavarat, joita ei todellakaan tarvitse. Ne voi viedä kirpputorille tai yrittää myydä jollakin myyntipalstalla, mikä vain tuntuu helpommalta eikä täystyöllistä taas myynnin suhteen. Lohdutuksen sanana on sanottava, että kaikki eivät ole niin sanottuja järjestyksen ihmisiä.

Tavaroiden määrää vähentämällä siivoamisesta saa huomattavasti helpompaa. Eikä niistä tavaroista niin vaikeaa ole luopua. Loppujen lopuksi aika vähällä pärjää ja eikä jokaista mielenkiintoista esinettä tarvitse ostaa, jos sille ei yksinkertaisesti ole tilaa. Esimerkiksi kirjoja voi kierrättää, koska aika harvoin niitä tulee luettua sen toisen kerran. Lisäksi kaiken vanhan ja rikkinäisen voi heittää menemään, mikäli niitä ei voi viedä mihinkään uusiokäyttöön.

Kun tavarat on poistettu tai laitettu hyvään järjestykseen, on helpompi aloittaa itse siivous. Siivousjärjestys voi edetä sen mukaan, oletko aikonut sen tehdä kerralla vai jaotella useammalle päivälle. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla ja onkin mielekästä ripotella viikoittainen siivous useampaan osaan. Kun tavarat on lopulta saanut paikoilleen, ei välttämättä ole enää tarvetta tehdä mitään muuta. Tämä tietysti riippuu omasta innosta ja asunnon koosta.

Mistä aloittaa siivous ja mikä on hyvä järjestys

Jos tarkemmin ajattelee siivousta prosessina, niin pölyjen pyyhkiminen eri tasoilta on tehtävä ensin ja vasta sen jälkeen imuroitava lattiat. Jos pölyä on kertynyt paljon, se kasaantuu riepuun ja sitä tippuu lattialle. Siksi onkin parempi ensin pyyhkiä ne pois ja sen jälkeen tarttua imuriin ja hoidella villakoirat pois lattialta. Tosin imuri myös vähän nostaa pölyä ilmaan, joten hiukkasia voi palata takaisin pinnoille. Kostealla rätillä pyyhkiminen saa lattiat näyttämään huomattavasti paremmalta ja tahrat lähtevät rätin mukana. Koti myös tuoksuu paremmalta, huomattavasti puhtaammalta.

Kun yhden huoneen on saanut siivottua, voi antaa itselleen pienen lepohetken ja kurkistaa, mitä Suomi kasinot tarjoavat. Mutta jos intoa edelleen on, voi jatkaa siivousta valitsemalla keittiön tai kylpyhuoneen. Näissä molemmissa siivouksen voi aloittaa samalla tavalla eli ensin puhdistaa tasot ja pyyhkäistä pölyt kaikesta sekä sen jälkeen käydä lattioiden kimppuun. Hyvin ymmärrettävää on myös se, jos tässä vaiheessa ajatus siivouksesta väsyttää, voi jatkaa seuraavana päivänä. Mielekkäämpää on se, että tekee siivoamisesta mukavaa kuin pakkopullaa. Silloin se juuri jääkin tekemättä, jos se tuntuu suorastaan vastenmieliseltä.

Märkätilojen siivouksen kanssa on kuitenkin oltava huolellinen. Esimerkiksi vessanpytyn siivoamisessa ei paljon aikaa kulu, vaikka sen tekisi kerran viikossa. Silloin se ei ainakaan pääse pinttymään ja vessakin tuoksuu raikkaalta pytyn pesemisen jälkeen. Pyyhkeitä on helppo vaihtaa. Kylpypyyhkeet kuivuvat paremmin, jos ne laittaa kuivumaan suihkun jälkeen kuivaustelineelle. Jatkuva kosteana oleminen saa ne keräämään epämiellyttävää tuoksua.

Mikä helpottaa siivouksessa

Monet meistä tykkää laittaa musiikkia soimaan silloin, kun siivoa. Televisionkin voi tietysti laittaa päälle, mutta hyvin usein käy niin, että unohtuu katselemaan tv:tä sen sijaan, että jatkaisi siivousta. Kun on kerralla saanut tilat raivattua, vaikka siinä menisi pidempäänkin, on aina helpompi pitää tilat puhtaana eikä kerätä tavaroita pinnoille tai lattialle. Mikään himosiivooja ei tarvitse olla, kun asunto pysyy mukavassa, pölyttömässä kunnossa.