Marjapensaiden syyslannoitus hoidetaan ennen lehtien kellastumista

post thumb
Marjapensaat
by Kaisa/ on 29 Mar 2021

Marjapensaiden syyslannoitus hoidetaan ennen lehtien kellastumista

Marjapensaiden syyslannoitus on tärkeä tehtävä, sillä lannoittaminen on pensaiden ruokkimista ja niistä huolehtimista. Koska marjapensaatkin vetäytyvät talven viettoon syksyllä, on tärkeää, että pensaat ovat hyvin ravittuja, jotta ne jaksavat selviytyä talven yli. Jotta lannoituksesta saa parhaimman mahdollisen hyödyn irti, tulee se tehdä jo ennen lehtien kellastumista. Kun lehdet kellastuvat, pensaat ovat jo vetäytymässä lepoon talven ajaksi.

Marjapensaiden syyslannoitus – miksi se on niin tärkeää?

Marjapensaat tarvitsevat typpeä, fosforia ja kaliumia. Syksyisin erityisesti fosfori ja kalium ovat tärkeässä asemassa. Fosfori vahvistaa kasvisoluja, jolloin ne kestävät paremmin pakkasta. Kalium taas edistää marjapensaiden kasvua seuraavana kesänä. Se myös parantaa marjapensaan kylmän ja kuivuuden sietokykyä. Se on erityisen tärkeää talvella, jolloin on sekä kuivaa että kylmää.

Puutarhanhoito marjapensaiden lannoittamisen osalta tulee siis ajoittaa siten, että marjapensas ehtii hyötyä lannoitteesta. Vaikka puhutaan syyslannoittamisesta, ei sen aika kuitenkaan ole varsinaisesti syksyllä. Paras aika on loppukesä, jolloin pensas on vielä elinvoimainen ja pystyy näin hyödyntämään kaiken lannoitteesta saatavan ravinteen. Kellastuneet lehdet kertovat siitä, että kasvi ei enää ota ravinteita vastaan.

Käytä lannoitetta oikein

Syyslannoitteita on moneen lähtöön, joten on tärkeää löytää sopiva kuhunkin tilanteeseen. Käytännössä lannoitteen käyttäminen tapahtuu siten, että se levitetään suoraan pensaan juurelle, josta pensas voi imeä kaiken ravinteen. Rakeinen lannoite on helppo käyttää, mutta nykyisin saatavana on myös kasteluveteen sekoitettavia lannoitteita.