Marjapensaiden leikkaaminen virkistää kasvua

post thumb
Marjapensaat
by Kaisa/ on 23 May 2022

Marjapensaiden leikkaaminen virkistää kasvua

Yksi tärkeistä kevään tai syksyn pihatoimista on marjapensaiden leikkaaminen. Yksi, joka jää usein huomioimatta, on istutusleikkaus. Tämä tapahtuu aina keväällä juuri ennen istuttamista. Tällöin pensaassa tulisi olla ainakin viisi oksaa, jotka leikataan 15 senttimetrin pituisiksi. Leikkaaminen tapahtuu terveen silmun yläpuolelta, jotta uuden kasvaminen pääsee vaivattomasti käyntiin. Tämä sääntö pätee muihinkin pensaisiin, kuin juuri istutettaviin. Vioittuneet sekä kovin ohuet versot kannattaa leikata kokonaan pois.

Marjapensaiden leikkaaminen eli niin sanottu hoitoleikkaus

Pensaat tulisi leikata aina joko keväällä ennen kuin silmut puhkeavat tai syksyllä vasta kun sato on jo korjattu. Syysleikkausta ei sovi kuitenkaan venyttää liian pitkälle syksyyn, sillä leikkauspintojen tulee ehtiä parantua ennen talven saapumista. Ensimmäisenä kannattaa leikata pois kuivuneet, repeilleet ja maahan painuneet versot. Tämän jälkeen poistetaan vanhimpia versoja jotka tunnistaa tummemmasta väristä ja kuoren mahdollisesta lohkeilusta sekä hilseilystä.

Tällainen marjapensaiden hoito antaa tilaa tuoreille versoille kasvaa sekä tuottaa enemmän ja maukkaampaa satoa. Huomioitavaa on, että kun versoja poistetaan, on ne syytä leikata aina maan tasalta asti poikki, eikä jättää lahoavia oksatappeja. Tapit voivat myöhemmin levittää sienitauteja. Jos pensaassa on heikkoja versoja, niitä kannattaa lyhentää terveen silmun yläpuolelta.

Versoista koristeiksi

Pensaasta tulisi aina leikata vain korkeintaan 1/6 sen koosta. Tällöin pensaalle jää elinvoimaa vielä runsaasti. Suuresta pensaasta tämä voi tarkoittaa isoakin määrää leikattuja versoja, joista saa pienellä vaivalla vielä näyttävän koristeen sisätiloihinkin. Lyhentämällä versot sopivan mittaisiksi ja viedä sisälle maljakkoon. Lämpimässä ne puhkeavat nopeasti lehteen ja kukkaan.