Kodinhoito – kaikki lähtee puhtaudesta

post thumb
Siivousjärjestys
by Kaisa/ on 11 Jan 2021

Kodinhoito – kaikki lähtee puhtaudesta

Kodinhoito on tärkeää monessakin mielessä ja sitä tulisi toteuttaa säännöllisesti. Kun kotia siivoaa hieman vaikkapa päivittäin, ei suurta koko kodin kattavaa siivousta tarvitse tehdä niin usein. Kodin hoitaminen vaikuttaa myös sisäilman laatuun ja sitä kautta hyvinvointiin ja viihtyisyyteen. Viihtyisyyteen ja sisäilman laatuun vaikuttaa myös esimerkiksi ilmanvaihdon toimivuus. Työkalut onkin hyvä olla aina käsillä, jos ilmanvaihtokoneissa havaitaan ongelmia.

Kodinhoito ei välttämättä vie paljoa aikaa. Suursiivoukset voi myös jakaa useammalle päivälle, jolloin vapaa-aikaa jää enemmän. Sen voi käyttää vaikkapa kasinopelien pelaamiseen ja sitä kautta mahdollisten voittojen saavuttamiseen. Rentoutumiselle on tärkeää järjestää aikaa.

Säädä kodin lämpötilaa

Monesti kuullaan väittelyitä siitä, mikä on sopiva sisälämpötila. Yleisesti ottaen sääntö on kuitenkin, että sisälämpötilan tulisi olla 20-22 astetta. Myös Ideatuli suosittaa tätä lämpötilaa. Jos lämpötila on liian korkea, se nostaa merkittävästi kodin energiankulutusta. Onkin hyvä idea pitää lämpötila kohtuullisuuden rajoissa.

Hyvä kodinhoito kattaa siis myös lämpötilasta huolehtimisen. Lämpötila ei siis saa olla liian korkea, mutta toisaalta se ei saa olla liian matalakaan. Jos lämpötila on alhaisempi kuin 20 astetta, tuntuu huone jo kylmältä. Se taas voi vaikuttaa terveyteen ja aiheuttaa esimerkiksi flunssaan sairastumisen.

Nämä sisältyvät hyvään kodinhoitoon

Hyvä ja kokonaisvaltainen kodinhoito käsittää monia eri osa-alueita. Jotkut niistä ovat tärkeämpiä kuin toiset. Kodinhoidon ja siivouksen osalta on hyvä kiinnittää huomiota ainakin näihin:

• Ilmanvaihdosta ja lämpötilasta huolehtiminen
• Tavaroiden pitäminen hyvässä järjestyksessä
• Lattiakaivojen puhdistaminen

Muista huoltaa myös viemäreitä

Viemäreiden huoltaminen on yksi niistä toimista, jotka jäävät valitettavan usein tekemättä. Viemäreiden huoltamiseen tarvittavat työkalut kuitenkin löytyvät jokaisesta kodista. Kaikista tärkeintä on muistaa tarkistaa ja tarvittaessa puhdistaa lattiakaivo. Sinne kerääntyy helposti hiuksia ja roskaa, joka voi saada viemärin tukkoon.

Lattiakaivon voi hyvin puhdistaa tarpeiden mukaan jopa useamman kerran vuodessa. Myös pesualtaiden hajulukot kannattaa puhdistaa, sillä niihinkin kertyy kaikenlaista likaa. Työkalut, kuten pihdit, auttavat saamaan hajulukon auki. Alle kannattaa asettaa kuppi, johon viemäriputkeen jäänyt vesi voi valua. Puhdistamisen jälkeen koko kylpyhuoneen haju muuttuu yleensä raikkaammaksi. Eron huomaa kyllä nopeasti.